Haard NEPTUN

Wanneer de vonk overslaat

Hier staat hij dan, in volle glorie, te midden van moderne architectuur en omringd door antieke houten meubels: de Rüegg Neptun. De familie Kuhlmann uit Bietigheim-Bissingen bij Ludwigsburg (Duitsland) heeft gekozen voor een speciale haard in een speciaal huis.

Niets in het huis van de Kuhlmanns is «standaard». Het oranje tapijt voor de haard niet, en ook het het brede ramenfront niet, dat het interieur vult met veel daglicht. Alles heeft zijn plekje en is goed doordacht. Dat was niet altijd zo in het in de jaren 1970 gebouwde huis.

Langzaam maar zeker

«We hebben het huis in 2005 overgenomen van de ouders van mijn vrouw en we hebben het van binnen geheel gerenoveerd en gemoderniseerd», vertelt de heer des huizes, Rainer Kuhlmann, meteen aan het begin van het gesprek. Van het dak tot de begane grond bleef geen steen op de andere staan. «Aan een nieuwe haard hebben we in het begin helemaal niet gedacht omdat we genoeg aan ons hoofd hadden met de renovatie zelf», aldus Kuhlmann. Destijds stond er een haard-relict uit de jaren zeventig in het huis, die echter niemand echt mooi kon vinden. Bij gebrek aan betere ideeën bleef de oude haard gewoon bestaan.

Pas drie jaar later was de gedachte van een nieuwe haard geheel uitgerijpt. Rainer Kuhlmann had als ingenieur zeer duidelijke voorstellingen van en eisen aan de toekomstige warmtebron.

Hoe het huis aan zijn haard kwam

«We waren op een winterdag aan het winkelen in Ludwigsburg en zijn toevallig uitgekomen bij de Rüegg Studio Mergenthaler», vertelt Kuhlmann. «We hebben daar de halve ochtend doorgebracht. De ambiance van de gestookte haarden was erg overtuigend».

Nog overtuigender was dat aan alle eisen voldaan kon worden: het model mocht niet te diep zijn, moest bepaalde technische kenmerken vertonen en een terughoudend design-karakter hebben. Daarbij kwamen een deur zonder lijst, vrij zicht op het vuur en bovenop een warmte-accumulator. De strijd werd gewonnen door de Rüegg Neptun. «Op alle fronten lag de firma Rüegg een stuk voor op de concurrentie. Voor ons was het bovendien belangrijk dat de nieuwe haard weliswaar opvallend, maar niet dominant oogde.»

Van puur enthousiasme in de zomer al gestookt

Voor de verbouwingsfase – oude haard eruit, nieuwe Neptun erin – had de heer Kuhlmann speciaal vakantie genomen. «Voor mij als techneut was het erg interessant om een blik achter de schermen te werpen», glimlacht hij. «Toen de haard klaar was, zijn we van puur enthousiasme in de zomer begonnen met stoken.»

De ingebouwde haard Neptun is een speciaal, volgens de individuele voorstellingen van de eigenaars vervaardigd model dat de blik op het open vuur en de stralingswarmte door de opgezette accumulator perfect verenigt.

Zijn voltooiing verkreeg de haard uiteindelijk door een speciaal verwerkte metaalstuc. «Het heeft weinig zin om een Rüegg Neptun aan te schaffen en hem dan wit te schilderen», vat Kuhlmann voor zichzelf samen. En zo groeide een «normale» Neptun uit tot een «Gesamtkunstwerk» voor de familie Kuhlmann.


Meer informatie:

Haard bekijken → haard NEPTUN